Restauracja przy Rynku

Aby w pełni wydedukować sedno stereotypowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dorzucić owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była pospolita dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, niemniej jednak z nieraz pojawiło się również oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska oraz Węgier.

restauracja w Krakowie

Sylwetka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niezwykle ostrą, z rozległą ilością mięsa i kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), głównie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezwykle pikantnych sosów polskich.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową aspektem kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Przyprawy szablonowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie banalne przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *