mięso sezonowane Kraków

Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Spośród wielu opcji, które daje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie smaki

Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne włoskie jedzenie

Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. włoski kucharz Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *